Ingredienser

2 rugbrød

  • 13,5 dl (800 g) Regal Rugmel Siktet
  • 2,5 dl (150 g) Regal Siktet Hvetemel
  • 4 dl naturell yoghurt (0,5 %)
  • 2,5 dl mørkt øl
  • 2,5 dl vann
  • 20 g salt
  • 50 g linfrø
  • 75 g solsikkefrø
  • 25 g gjær
  • 1 ss eddik (12 %)

Strø:

  • Sesamfrø
  • Valmuefrø

Lars' rugbrød

Oppskrift på rugbrød med deilig smak. Rugbrødet er laget med rugmel, som er vanlig i Norden og Øst-Europa. Det er oftest mørkere og rikere på fiber enn brød laget av vanlig hvetemel.

Hvordan forberede oppskriften (2 tim, 30 min):

1. Tøm lunken yoghurt, øl, vann og eddik i en bakebolle. Tilsett gjær og rør til den er oppløst. Tilsett de øvrige ingrediensene og elt på langsom hastighet i 5 minutter.

2. La deigen hvile i bakebollen i 30 minutter. Dekk til med kjøkkenhåndkle.

3. Elt deigen på langsom hastighet i 1 minutt etter hviletiden. Form deigen til 2 rugbrød. Fukt hendene før du håndterer deigen så fester den seg ikke så fort på hendene. Legg brødene i to smurte former på 1,5 l og strø eventuelt på sesamfrø/valmuefrø.

4. La brødene etterheve i ca. 60 minutter i romtemperatur dekket av et kjøkkenhåndkle, til brødet står 0,5 cm over kanten på formen. Forvarm ovnen til 250 °C.

5. Sett inn en langpanne i bunnen av ovnen. Når ovnen har nådd 250 °C, setter du brødet inn midt i ovnen. Hell samtidig 0,5 dl varmt vann i langpannen i bunnen av ovnen og lukk ovnsdøren så fort som mulig.

6. Sett ned ovnstemperaturen til 180 °C.

7. Total steketid ca. 60 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist. Oppbevar brødene i plastposer.