Ingredienser

ca 24 stk.

  • 25 g (0,5 pk) gjær
  • 5 dl vann, 37°C
  • 1 ts salt
  • 2-3 ss hel fennikel
  • 25 g smør eller margarin romtemperert eller flytende
  • 700 g (ca 13 dl) Regal Sammalt Rug Grov

Sprøtt rugknekkebrød

Sprøtt knekkebrød med rug og fenikkelfrø, en favoritt på julebordet!

Hvordan forberede oppskriften (1 time):

1. Smuldre opp gjæren i en bolle. Hell over vann og rør til gjæren er oppløst.

2. Tilsett de andre ingrediensene, men sett av ca 2 dl av melet til utbakingen. Kna deigen kraftig i noen minutter. Bruk mer mel om nødvendig, men pass på at deigen ikke blir for fast.

3. La deigen heve under kjøkkenhåndkle i ca 30 min. Forvarm ovnen til 250°C (varmluft 200°C).

4. Ta opp deigen på et melet bord. Del deigen i ca 24 biter og form til runde boller. La bollene ligge under et kjøkkenhåndkle så de ikke blir tørre på overflaten.

5. Kjevle ut bollene til tynne kaker/brød på et godt melet bord, først med vanlig kjevle, deretter med en mønsterkjevle.

6. Snu knekkebrødene med en stekespade. I stedet for mønsterkjevle kan du lage rutemønster med for eksempel gaffel eller skarp kniv.

7. Løft forsiktig kakene over på usmurte plater og bak midt i ovnene i 6-8 min til de har fått en fin farge, men uten at de er blitt brent. Bak 2 brødkaker om gangen. La kjølne på rist uten bakepapir. Oppbevares tørt.