Ingredienser
10-15 stk
Fattigmann er en enklere form for smultring og hører til som en av de sju slagene man baker til jul.
1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland inn pisket krem og tilsett konjakk. Sikt på kardemomme og ca 4/5 av hvetemelet. Resten brukes til utkjevling. Jo mindre mel, dess finere kaker.
2. Arbeid deigen minst mulig. Kjevle ut litt deig om gangen. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore. Lag et snitt i hver kake og "smett" den ene kakespissen gjennom hullet.
3. Kok fattigmennene i smult eller matfett til de er lys gule. Sørg for å ha et lokk til å legge over smultgryten, og et par gode grytekluter.
Grunnregler for bruk av matfett:
1. Varm aldri opp fettet lang tid før det skal brukes, dette reduseres fettets holdbarhet.
2. Unngå temparaturer over 160-170 grader C.
3. Gå aldri fra en kjele med fett som er satt på platen.
4. Legg en halv siton i bunnen av jerngryten under koking, så hindre du mye av sprutingen.
5. Skulle fettet ta fyr, legg på et tettsluttende lokk og skru av platen.
6. Ha alltid gode grytekluter i nærheten.