DU TRENGER:
50 gjær eller 1 pose tørrgjær, 6 dl lunkent vann, 2 ss matolje (f.eks rapsolje).
1. Løs opp gjæren i vannet. Tilsett brødblandingen og oljen. Elt til deigen blir smidig og glatt (i kjøkkenmaskin kraftig elting i minimum 7 minutter, for hånd noe lenger).
2. Dekk til bakebollen med plast, og la deigen heve på et lunt sted i ca 30 minutter. Har du lite tid kan dette steget hoppes over og likevel få et godt
bakeresultat.
3. Del deigen i to, og form til to runde deigemner. Trykk emnene flate og rull dem sammen til brød. Legg brødene i smurte former. Pensle brødene
med vann. Dekk til med kjøkkenhåndkle eller plast, og etterhev på et lunt sted i 40-45 minutter eller til dobbel størrelse.
4. Brødene stekes på nederste rille i ovnen ved 225°C (varmluft 200°C) i ca. 30 minutter. Tid og temperatur kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl brødene på rist.
Trenger du bare 1 brød? Enkelt, det er bare å halvere alla ingredienserne!
TIPS FOR ENDA BEDRE KORNBRØD:
Pass på at du elter deigen nok så du får en deig som er elastisk og henger godt sammen. For saftigere brød kan du bruke 1 dl mer vann. Du kan også bruke kaldere vann og halvere gjærmengden. Det vil da ta lengre tid å heve til dobbel størrelse, men du oppnår mer smak og mykere og mer holdbart brød. Mange velger også å heve brødet i kjøleskapet over natten.
LAG EN ANNEN VARIANT: BAGUETTER.
Etter første heving, del deigen i 4 emner og la de hvile tildekket på bakebordet i 10 min.
Trykk emnene flate og rull ut til baguetter. Legg baguettene på bakeplaten og pensle med vann. Dekk til og etterhev til dobbel størrelse. Lag 4 snitt på skrå på hver baguett med en skarp kniv før de stekes på nederste rille ved 225°C i 25-30 min.
Hvetemel, sammalt mel av hvete og rug 23%, linfrø, solsikkekjerner 3%, havregryn 2,5%, hirsefrø, salt, melbehandlingsmiddel (askorbinsyre, amylase).
Grovhet: Halvgrovt – 27% sammalt mel og hele korn.
Energi | kJ | 1063 |
Energi | kcal | 254 |
Fett | g | 5,5 |
- herav mettet fett | g | 0,6 |
Karbohydrat | g | 40 |
- herav sukkerarter | g | 0,4 |
Kostfiber | g | 4,4 |
Protein | g | 8,5 |
Salt | g | 0,80 |