Solsikkebrød med rug

Lettbakt! Tilsett kun gjær, vann, og olie.

DU TRENGER:

50 gjær eller 1 pose tørrgjær, 6 dl lunkent vann, 2 ss matolje (f.eks rapsolje).

1. Løs opp gjæren i vannet. Tilsett brødblandingen og oljen. Elt til deigen blir smidig og glatt (i kjøkkenmaskin kraftig elting i minimum 7 minutter, for hånd noe lenger).

2. Dekk til bakebollen med plast, og la deigen heve på et lunt sted i ca 30 minutter. Har du lite tid kan dette steget hoppes over og likevel få et godt
bakeresultat.

3. Del deigen i to, og form til to runde deigemner. Trykk emnene flate og rull dem sammen til brød. Legg brødene i smurte former. Pensle brødene
med vann. Dekk til med kjøkkenhåndkle eller plast, og etterhev på et lunt sted i 40-45 minutter eller til dobbel størrelse.

4. Brødene stekes på nederste rille i ovnen ved 225°C (varmluft 200°C) i ca. 30 minutter. Tid og temperatur kan variere fra ovn til ovn. Avkjøl brødene på rist.

Trenger du bare 1 brød? Enkelt, det er bare å halvere alla ingredienserne!

 

TIPS FOR ENDA BEDRE KORNBRØD:

Pass på at du elter deigen nok så du får en deig som er elastisk og henger godt sammen. For saftigere brød kan du bruke 1 dl mer vann. Du kan også bruke kaldere vann og halvere gjærmengden. Det vil da ta lengre tid å heve til dobbel størrelse, men du oppnår mer smak og mykere og mer holdbart brød. Mange velger også å heve brødet i kjøleskapet over natten.

 

LAG EN ANNEN VARIANT: BRIKS MED FRØ.

Etter første heving, kjevle ut deigen til et rektangel litt under 1 cm tykk, pensle med vann og ta på frø du er glad i, f.eks. solsikkefrø. Del opp i 16 firkanter og sett de hver for seg på stekeplaten. Hev til dobbel størrelse og stek på nederste rille ved 225°C i 15-20 min.

Ingredienser

Hvetemel, sammalt hvetemel 31%, sammalt rugmel 20%, solsikkekjerner 8%, tørket hvetesurdeig, salt, hvetegluten, melbehandlingsmiddel (ascorbinsyre, amylase).

Grovhet: Grov – 57% sammalt mel og hele korn.

Vekt

1 KG

Næringsinnhold

Energi kJ1009
Energi kcal241
Fett g5,4
- herav mettet fett g0,6
Karbohydrat g 36
- herav sukkerarter g0,9
Kostfiber g5,8
Protein g8,9
Salt g0,78