Ingredienser

ca. 30 boller

  • 1 kg Regal Siktet Hvetemel  
  • 150 g margarin, smør el. olje  (1,5 dl olje) 
  • 150 g sukker   
  • 2 pakker ferskgjær (eller 2 pk tørrgjær)
  • 10 g (3 ts) kardemomme   
  • 5 g (1 ts) salt    
  • 5 dl vann eller melk

Søte gjærdeiger

Denne grunndeigen består hovedsakelig av hvetemel tilsatt fett og sukker, eventuelt egg, i varierende mengde, og er hevet med gjær. Det spesielle ved søte gjærdeiger er det relativt høye innhold av fett og sukker, og derav også høy tilsetning av gjær. Typiske bakverk er boller, kringler, skillingsboller, julekaker etc.

Hvordan forberede oppskriften (2 tim & 20 min):

Denne grunndeigen kan tilsettes andre råvarer, som rosiner, sjokoladebiter, sirup, andre krydder, surmelk, etc. Dessuten kan det under utformingen av bakervarene tilsettes mer sukker og krydder til skillingsboller, vaniljekrem til solskinnsboller/sommerboller, eller man kan ha mandler og sukker på kringla, osv. Det er uendelig med muligheter.

Det kan være lurt å veie råvarene, volumoppveiing gir større sjanser for svingninger i mengdene. "Små" ingredienser som salt og olje spiller stor rolle både når det gjelder bakeresultatet og smak.
Se ellers tabeller som viser sammenhengen mellom volum og vekt.
 
For å unngå smuling, og for å få et saftig bakverk, er det viktig å ikke lage for stiv deig. Det er viktig at bakingen tar den tiden den skal, og at deigen ikke er for varm.

Fremgangsmåten kan inndeles i følgende trinn: 

1. Elting av deigen
Hold igjen litt vann når du elter og følg med, for å få en fin og smidig deig må du antageligvis ha i alt, eller kanskje også litt mer. Deigen kan også justeres med mel. For søte hvetedeiger er det viktig å ikke ha for mye mel i, så bollene ikke blir små og harde.

Bruk lunkent vann eller slik at det føles litt kaldere enn det. Vanntemperaturen avhenger veldig av hvordan eltemaskin som brukes eller om man knar for hånd. Jo hardere elting, jo kaldere vann, deigen blir varmere av intensiv elting. Bruk litt varmere væske i veldig fete og søte deiger. Elt godt! Hvis det brukes kjøkkenmaskin, begynn å blande på sakte fart. Så fort deigen har samlet seg, gå over på høyere hastighet.

Deigen er ferdig når den er smidig og glatt, og ikke ryker for lett. Bakere pleier å si at optimal deigtemperatur er på ca. 27-28 °C. Et steketermometer el. l. kan brukes til å måle temperaturen i deigen etter eltingen.

2. Liggetid / hviletid
La deigen hvile i ca. 1/2 - 1 time eller til ca.1,5-2 ganger opprinnelig størrelse på et lunt sted godt tildekket. La deigen få tid! Hvis det brukes mindre gjær og lavere temperatur på deigen, må hviletiden forlenges. Slik får man også et saftigere og mer smakfullt bakverk. Kalde deiger med lite gjær kan gjerne la ligge over natten.

3. Forming av deigemnene
Deigen deles opp i de emnene man ønsker og arbeides godt til runde emner som settes av på plater hvis det er boller. Hvis det skal lages kringle må emnene nå slappe av tildekket i ca. 5 minutter på bakebordet. Emnene slås så ned til runde "halvflate" emner som brettes og rulles sammen til en kringle. Kringlen settes på smurte plater eller i smurte former med "sømmen" etter sammenrullingen ned.

4. Heving
La emnene heve seg i ca. 45-60 minutter, tiden avhenger her av både deigtemperatur og av temperaturen i omgivelsene.  Deigemnene kan gjerne settes på en rist på vasken med varmt vann under så de får litt fuktighet og varme. Dekk til og bruk eventuelt en spruteflaske med rent vann for å holde overflaten fuktig.

5. Steking
Søte deiger stekes på ca. 220 °C fra start til mål, boller er ferdig etter ca. 10 minutter, julekaker og lignende tar kanskje opp mot 20 – 25 minutter.

For annen type gjærbakst gjelder:
Pass på at emnene er fuktige på overflaten. For å få en blank og sprø skorpe kan man sette inn en varmefast bolle med varmt vann i bunnen av ovnen. Pass på å ta den ut i god tid før stekingen er ferdig. Småvarer som boller og lignende er ferdig etter ca. 15 minutter, mens kringle tar opp mot 20-25 minutter. Kakk litt forsiktig under de ferdige bakervarene og hør en hul lyd.

Temperaturene må sees på som veiledende, alle ovner er forskjellige.

6. Avkjøling
Avkjøl ferdig stekte bakervarer på rist og godt atskilt.