Hver eneste baker har sine triks – som blant annet gjør bollene luftige eller gi brødet en sprø skorpe. I Regal deler vi gjerne på baketipsene våre.

Tips vedr. gjærbakst:

 • For å få en ekstra sprø skorpe på brødet ditt er det lurt å sprøyte vann inn i ovnen et par ganger under stekningen. Alternativt kan det stå en ildfast skål med vann i bunnen av ovnen under hele stekingen.• La nybakt brød avkjøle på en rist – uten håndkle over for å få en sprø skorpe og med håndkle over for å få en myk skorpe.

• Pensler du bollene dine med egg? Tilsett da et knsp. salt med egget. Egget ditt blir da mindre seigt. Du kan også velge å pensle med vann istedenfor egg – dette gir også en nydelig sprø skorpe.

• Hvetedeig hever best om den ikke er for tung. Husk å ha nok væske i deigen, og ta gjerne litt ekstra i dersom melet har tørket ut under lagring og du føler deigen trenger mer væske.

• Sliter du med å få god heving på hvetebakst? Fyll kjøkkenvasken med så varmt vann du har. Sett en stekerist over vasken, og sett bakebollen på stekeristen. Legg et kjøkkenhåndkle over bolle og resten av stekeristen, så du stenger inne dampen fra vasken med håndkleet. Dampingen fra vannet vil sette i gang heveprosessen raskere.

• Når bollene er ferdigbakt og avkjølt kan de gjerne fryses. Ved å varme dem litt i ovnen etter opptining vil de smake som nybakte.

• Blir bollene dine fort tørre? Pensl dem med litt melk eller vann, og set dem inn i en varm ovn et kort øyeblikk. De vil smake som nybakte.

Tips vedr. kaker:

• Henger kaken ofte fast i formen? Legg bakepapir i bunnen av formen, smør og stek som du pleier og kaken løsner lett. Alternativt kan du drysse kakeformen med sukker eller mel i bunnen og på kantene.

• Unngå kompakte og seige kaker. Etter du har tilsatt mel i deigen, skal du ikke røre deigen mer enn nødvending – dermed oppnår du en god og luftig kakekonsistens.

• Sliter du med at rullekakene ofte sprekker? Tilset et knsp. salt i degien, så sprekker ikke kaken så lett når du ruller deigen.

• Få et dekorativt mønster på kakene dine ved å legge et stykke utklippet papir over kaken. Sikt melis over papirmønsteret. Fjern papiret forsiktig og du har fått en nydelig dekorativ kake.

• Kakebunner er velegnet til frysing. Legg et stykke bakepapir mellom hver kakebunn og legg dem i en frysepose.

• Istedenfor å lage en hel sjokoladekake til et selskap, kan kakedeigen fordeles i muffinsformer. Da kan du ta opp bare noen få ”kakestykker” når du vil heller enn å tine opp en hel kake.

Andre nyttige tips:

• Pannekaker er velegnet til frysing. Lag en større porsjon neste gang du steker pannekaker, og ta bare opp det antallet du ønsker den dagen. Legg pannekakene på en stekeplate og varm dem i ovnen.