Formålet med Brødmerkingen er å bidra til relevante og gode forbrukeropplysninger, samt sikre brødets posisjon i det norske kostholdet. Det skal være en merkeordning som på en enkel måte gir opplysning om brødets grovhet, dvs. innhold av sammalt mel og hele korn.

Brød er tradisjon og bidrar til matglede. Jo grovere brød, jo mer kostfiber, mineraler og vitaminer. Nå blir det lettere å velge hvor grovt brød du vil spise! Brødskala'n forteller deg det. Den innføres nå gradvis på brød og melblandinger.

Hva er grovt?

Det er innholdet av hele korn, sammalt mel og kli som bestemmer hvor grovt brødet er. Brødskala’n og grovhetsprosenten er et enkelt mål på innholdet av hele korn, sammalt mel og kli i brød og i melblandinger.

Hvor grovt brød bør jeg spise?

Helsemyndighetene anbefaler at vi spiser mer grove kornvarer, blant annet fordi de inneholder mye kostfiber. Anbefalt inntak er 25-35 gram kostfiber per dag. Grovt brød er en svært viktig kilde for kostfiber. Ekstra grovt brød gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød. Grovt brød inneholder også mer vitaminer og mineraler enn fint brød. Grovt brød, helkorn og andre matvarer rike på kostfiber motvirker forstoppelse, og kan sannsynligvis bidra til å redusere risikoen for overvekt, hjerte- og karsykdommer og tykktarmskreft.

Grovhetsbetegnelse

  • Fint 0 - 25% sammalt mel og hele korn

  • Halvgrovt 25,1 - 50% sammalt mel og hele  korn

  • Grovt 50,1 - 75% sammalt  mel og hele korn

  • Ekstra grovt > 75% sammalt mel og hele korn 

For å lese mer om ordningen og retningslinjene for bruken av Brødskala'n, gå inn på Baker- og Konditorbransjens landsforening: https://www.bklf.no/brodskalan--spis-litt-grovere/

Baker og Konditorbransjens Landsforening har utviklet merkeordningen i samarbeid med Forbrukerrådet, Mattilsynet og Helsedirektoratet.