Ingredienser

2 smørkaker (24 biter)

  • 12,5g (1/4 pk) fersk gjær for søte deiger
  • 2,5 dl kald melk
  • 0,5g safran
  • 75g romtemperert smør
  • 1 klype salt
  • 0,75 dl sukker
  • 450g (7,5dl) Regal hvetemel
  • Pensling: egg og perlesukker

Fyll:

  • 75g smør
  • 1 ss vaniljesukker
  • 50-75g mandelmasse (ev. 1 dl rosin eller syltet appelsinskall)

Butterkake med safran

Dette er en saftig butterkake/smørkake med safran. Deigen får heve kaldt i kjøleskapet, gjerne over natten, for en tydeligere smak. Test gjerne også vanlige boller med safran!

Hvordan forberede oppskriften (1 time + 10 timer heving):

  1. Smuldre opp gjæren i en bolle og hell over melken. Ha i smøret og tilsett resten av ingrediensene, men spar ½ dl mel til kjevling.
  2. Elt deigen til den er smidig, ca. 5 minutter med maskin eller 10 minutter for hånd. Tilsett mer mel om deigen er kladdete, men den skal ikke være for fast. En løsere deig gir bedre resultat. Legg deigen ut på benken med mel og del den i to deler.
  3. Smør en rund form, ca. 25 cm i diameter, gjerne med avtagbar kant. Ha godt med mel på benken før du kjevler ut deigen, den skal kjevles til en avlang kake. Ha på smør og strø vaniljesukker over. Riv over mandelmasse og strø eventuelt over rosin eller appelsinskall. Gjør det samme med den andre deigen.
  4. Rull sammen hver deig til en lang rullekake. Del hver rull i 12-14 biter. Legg bollene i to former, med snittsiden opp.
  5. Dekk med plastfolie eller plastpose og sett de i kjøleskapet i 8-10 timer.
  6. Varm opp ovnen til 225°C. Ta formen ut av kjøleskapet og sett den gjerne i nærheten av ovnen så den blir romtemperert sli kat bollene hever opp. Pensle med vispet egg og strø perlesukker over.
  7. Stek deigene nederst i ovnen i 15-25 minutter, til bollene får en gyllen farge. Ta kaken forsiktig ut av formen og sett den på en rist til avkjøling.

Tips! Vil du bake vanlige safranboller i stedet, så steker du bollene midt i ovnen i 8-15 minutter og la de avkjøles under et håndkle.