Ingredienser

20 stk. donuts

  • Ca. 650 g Regal Siktet Hvetemel
  • 130 g meierismør
  • 2 1⁄2 dl helmelk
  • 1 pk fersk gjær
  • 4 store egg, romtempererte
  • 100 g sukker
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 1⁄2 ts bakepulver
  • Ca. 2 liter nøytral matolje

Sjokoladeganache

  • 250 g kokesjokolade
  • 1 1⁄2 dl kremfløte
  • 1 klype salt

Sitronglasur med melis

  • 3 dl melis
  • 2 ss vann
  • 1 ss sitron
  • Evt. konditorfarge
  • Kakestrøssel og pynt etter ønske

Donuts

Å lage egne donuts er morsomt og ganske enkelt. Det er viktig å tenke på at oljen blir glovarm når du skal fritere, så vær forsiktig! Når du skal dekorer donuts er det bare å la fantasien løpe!

Hvordan forberede oppskriften (2 timer):

Legg kjøkkenpapir på en rist.

1. Smelt smør, tilsett melk, varm opp til det er lunkent, rør ut g jæren. Hell det i en bakebolle.

2. Tilsett sammenvispet egg, sukker, vaniljesukker, kardemomme og bakepulver. Elt sammen på middels hastighet, tilsett hvetemel til en jevn og glatt deig, som så vidt ikke slipper bollen (ca. 10 min). Dekk til med plastfilm, hev til dobbel størrelse.

3. Ha deigen på et godt melet bakebord, kjevle den ut til 1 – 1 1⁄2 cm tykkelse. Stikk ut donuts med en stor kakeutstikker. Dypp utstikkeren i hvetemel mellom hver gang, slik at deigen ikke fester seg. Gjenta til deigen er oppbrukt. Legg ringene på ett bakepapir, børst av overflødig mel, dekk til med klede og etterhev til donutsene er luftige.

4. Varm opp olje i en tykkbunnet kjele, til ca. 180 °C. Legg donutsene forsiktig ned i oljen med en tresleiv. Når det danner seg en gyllen kant på midten, snu og la det «koke» videre til donutsen er gyllen.

5. Legg på rist, avkjøl. Dypp i den glasuren du ønsker og pynt med kakestrøssel.

Sjokoladeganache:

1. Hakk sjokolade, ha det i en ildfast bolle.

2. Varm opp fløten til rett under kokepunktet, hell over sjokoladen, la stå 2 minutter, rør godt sammen til en glatt og blank sjokoladesaus. Rør inn salt.

3. Dypp donutsen når sausen fester seg godt.

Melis glasur:

1. Rør sammen ingrediensene til en litt tykk glasur, tilsett evt. konditorfarge etter ønske.

2. Dypp donuts, la melisen sette seg litt før du drysser over ønsket kakestrøssel.