Ingredienser

10-15 stk

  • 250 g Regal Siktet Hvetemel
  • 6 stk eggeplomme
  • 6 ss sukker
  • 6 ss kremfløte
  • 2 ss konjakk
  • 0,5 ts kardemomme

Fattigmann

Fattigmann er en enklere form for smultring og hører til som en av de sju slagene man baker til jul.

Hvordan forberede oppskriften (25 min):

1. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Bland inn pisket krem og tilsett konjakk. Sikt på kardemomme og ca 4/5 av hvetemelet. Resten brukes til utkjevling. Jo mindre mel, dess finere kaker. 

2. Arbeid deigen minst mulig. Kjevle ut litt deig om gangen. Skjær ut snipper med en bakkelsesspore. Lag et snitt i hver kake og "smett" den ene kakespissen gjennom hullet. 

3. Kok fattigmennene i smult eller matfett til de er lys gule. Sørg for å ha et lokk til å legge over smultgryten, og et par gode grytekluter. 

Grunnregler for bruk av matfett:

1. Varm aldri opp fettet lang tid før det skal brukes, dette reduseres fettets holdbarhet. 

2. Unngå temparaturer over 160-170 grader C. 

3. Gå aldri fra en kjele med fett som er satt på platen.

4. Legg en halv siton i bunnen av jerngryten under koking, så hindre du mye av sprutingen. 

5. Skulle fettet ta fyr, legg på et tettsluttende lokk og skru av platen. 

6. Ha alltid gode grytekluter i nærheten.