Ingredienser

Grunndeig

Kanelskiver

  • 1/5 grunndeig
  • 1 ts kanel
  • 1 ss honning
  • Skall av ½ sitron

Sjakkruter

  • 1/5 grunnoppskrift
  • 1 ss kakaopulver

Syltetøykaker

  • 1/5 grunndeig
  • 1 egg
  • 2 ss bringebærsyltetøy

Hasseltopper

  • 1/5 grunndeig
  • 1 neve hasselnøtter
  • 1 egg
  • Eventuelt perlesukker

Vaniljekranser

  • 1/5 grunndeig
  • 2 ts vaniljesukker
  • 2 ss perlesukker

Grunndeig til julekaker

Lag julens favoritter som Kanelskiver, Sjakkruter, Syltetøykaker, Hasseltopper og Vaniljekranser med denne gode oppskriften!

Hvordan forberede oppskriften ():

Grunndeig

Finn frem et skjærebrett og kutt smøret i terninger. Sikt hvetemelet og melis i en stor bolle og tilsett smøret. Elt deigen godt sammen. Del deigen i 5 like store deler og plast inn hver del. Oppbevar i kjøleskap frem til den skal brukes.

 

Kanelskiver

Bland grunndeigen med kanel og honning i en bolle. Rasp skallet av sitronen og ha det i deigen. Elt godt og kjevl ut en deig på 0,5 cm. Finn frem en kniv og skjær små firkanter. Legg formene på et stekebrett med bakepapir og stek på 175 grader i 10 minutter. Avkjøl på rist.

Tips: Stable firkantene oppå hverandre og knyt et julebånd rundt!

 

Sjakkruter

Del deigen i to og tilsett kakaopulver i den ene. Bland godt sammen. Del hver deig i to igjen slik at du sitter igjen med to deler brun deig og to deler hvit deig. Rull alle delene til pølser på 1 cm tykkelse. Legg de fire pølsene inntil hverandre med annenhver farge. Bruk en kniv til å kutte 0,5 cm tykke skiver. Legg de på et bakepapirbelagt stekebrett og stek midt i ovnen på 175 grader i 10 minutter..

 

Syltetøykaker

Start med å blande grunndeigen og egget godt sammen. La den hvile i kjøleskapet i ca. 1 time.

Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle den til 2,5mm tykkelse. Finn frem en rund utstikkerform og stikk ut sirkler. Legg syltetøy på den ene siden av sirkelen med en skje og brett den sammen. Knip igjen kanten eller bruk en gaffel.

Stek midt i ovnen på 175 grader i 10 minutter. Kakene skal være lyse og crispy!


Tips: Lek med formene! Du behøver ikke lage halvsirkler. Bruk fantasien.

 

Hasseltopper

Rull deigen til en lang pølse eller fler om du vil. Bruk en kniv og del den opp like store biter. Her skal hver bit bli på størrelse med en 5-kroning. Rull alle bitene til en ball og plasser de på et stekebrett. Trykk ned bitene med fingeren. Pisk sammen egg. Hakk hasselnøtter grovt. Pensle alle bitene med egg og strø over hasselnøtter.

Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca. 10 minutter.

Tips: Strø gjerne over litt perlesukker om du ønsker en søtere kake.

 

Vaniljekranser

Bland inn vaniljesukkeret godt inn i grunndeigen. Rull deigen ut til lillefingertykkelse. Bruk en kniv og skjær 8-10 cm lange pølser. Lag hver pølse til en liten krans og dypp dem i litt perlesukker på den ene siden. Legges på steke-brett og stekes i oven på 175 grader i 10 minutter. Kakene skal være lyse og sprø.