Ingredienser

16 stk

Boller

  • 100 g smeltet smør
  • 2 ½ dl melk
  • 25 g gjær
  • 4 ss strøsukker
  • 1 krm salt
  • 1 ts hel kardemomme
  • 7-8 dl Regal Siktet Hvetemel

Fyll

  • 200 g mandelmasse
  • ½ dl fløte eller melk
  • 1 pose mandelflak eller mandelfliser
  • (evt. en dråpe mandelolje)
  • 3 dl kremfløte
  • 1 egg + 1 ss vann til pensling
  • Melis til garnering

Klassiske fastelavnsboller

Saftige og gode boller som bakes enkelt og raskt. Best er de når bollen er lunken og kremen er kald. Ett tips er derfor å fryse ned bollene som ikke skal spises umiddelbart, for så å varme dem opp og fylle dem like før gjestene kommer på besøk.

Hvordan forberede oppskriften (2 timer):

 

1. Smelt smøret i en kasserolle sammen med melken, og varm til det blir fingervarmt, 37 grader.

2. Smuldre gjæren i en bolle, hell over melkeblandingen og rør rundt. Tilsett deretter sukker og salt.

3. Mal kardemommen i en morter og bland den i deigvæsken. Tilsett deretter melet, litt om gangen, og bearbeid deigen for hånd eller i en deigblander til deigen blir smidig og slipper kantene på bollen.

4. Hev deigen ca 40 minutter under et kjøkkenhåndkle.

5. Velt deigen ut på bakebordet og del den i 16 like store deler. Rull hver del til en rund bolle ved å bevege hånden i en sirkelbevegelse med deigen lett nedtrykt mot bakebordet. Legg bollene på et stekebrett med bakepapir, og la dem heve ca. 30 minutter under et kjøkkenhåndkle.

6. Sett ovnen på 225 grader. Visp egget sammen med vannet med en gaffel. Pensle hver bolle med eggeblandingen.

7. Stek i ca. 6-8 minutter eller til bollene har fått fin farge.

8. Rasp mandelmassen og bland den med fløte eller melk.

9. Rist mandelflak eller raspede mandler i en tørr stekepanne til de får litt farge. Kjøl ned mandlene og bland dem med mandelmassen. Tilsett eventuelt en dråpe mandelolje for mer mandelsmak.

10. Visp kremen.

11. Grav ut litt av hver bolle. Bland med mandelmassen. Fyll deretter hver bolle med mandelmasse og krem. Strø melis over og server!