Ingredienser

25-30 stk

 

  • 15 dl Regal Siktet Hvetemel
  • 100 g meierismør
  • 5 dl  H-melk
  • 1 dl honning eller sukker
  • 1/2 g safran
  • 50 g gjær
 
Til pynt:
  •  1 dl rosiner
  • egg til pensling

 

Lussekatter

13. desember er Lucia-dagen, og lussekatter hører med til alle små og store barns Lucia-feiring. Inviter til fest og nyt smaken av deilige lussekatter.

Hvordan forberede oppskriften (60 min):

1. Smelt smøret. Ha i melken og varm blandingen fingervarmt. Bland i honning eller sukker. Finstøt safranen (fås på apoteket) i morter, gjerne sammen med en sukkerbit, og bland det i væsken.

2. Smuldre gjæren i deigbollen. Rør den ut med litt væske, og ha så resten i. Elt inn melet i tre omganger. Deigen skal bli smidig og fin, men ikke for fast. Dekk deigbollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse.

3. Del deigen i små emner og form dem i forskjellige figurer. Legg dem på smurt plate eller plate dekket med bakepapir. Dekk med klede og la safranbrødet heve godt. Trykk eventuelt ned noen pynterosiner i kakene like før steking. Pensle med sammenvispet egg blandet med 1 ss vann eller melk.

4. Stek kakene midt i ovnen ved 225 C i 10-15 minutter. Lusekattene er best helt nystekte, men er også fine å fryse.

Tips!

Forskjellige former:

Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende. Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver, en Gullvogn. Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende: Prestens hår. Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.