Ingredienser

1 bløtkakebunn

Piskede kakedeiger

Piskede kaker er deiger, hvor man ved hjelp av egg, sukker og mekanisk energi pisker inn en betydelig mengde luft i deigen. Bakepulver kan tilsettes i tillegg for hjelp til heving. Spesielt velegnet til kakebunner, sukkerbrød og rullekaker.

Hvordan forberede oppskriften (1 tim & 20 min):

Noen oppskrifter kan også tilsettes smeltet smør eller margarin, noe som gir en mer fyldig smak på bakverket. Dette kan brukes for eksempel i rullekaker. I de oppskriftene hvor smeltet smør eller margarin inngår, tilsettes dette etter punkt 2.

Fremgangsmåten kan inndeles i følgende prosesser:

1. Maskinell pisking av egg og sukker til en luftig eggedosis
Pisk egg og sukker forholdsvis lenge, til en lys og luftig eggedosis.

2. Hvetemel og/eller annen stivelse eller tørre ingredienser vendes forsiktig i den rørte massen
Bland de tørre ingrediensene (for eksempel mel, stivelse, kakao, vaniljesukker, bakepulver) og sikt dette sammen. Bland forsiktig inn i massen. I de oppskriftene hvor smeltet smør eller margarin inngår, tilsettes dette etter punkt 2. Vær hele tiden litt forsiktig så ikke luften i massen går ut.

3. Fordeling av massen i en ønsket form
Ha røren i en smurt form ev. strødd med mel. Bruk gjerne bakepapir hvis formen egner seg.  Hvis man skal lage en rullekake, så hell eller stryk massen forsiktig og jevnt utover i en langpanne som er dekket med bakepapir.

4. Steking
Stek kaken ved forholdsvis svak varme, 160 – 180 °C til kaken er gjennomstekt, Hvor lang tid dette tar avhenger av størrelse, tykkelse og form på kaken. En høy bløtkakebunn i en stor springform stekes på de laveste rillene i ovnen og trenger kanskje 40 – 45 minutter på 160 °C for å bli ferdig.

En tynn rullade i langpanne stekes midt i ovnen, og kan være ferdig på 8 - 10 minutter ved 200 °C.

5. Avkjøling
La kaken sette seg litt i formen før den veltes ut, pass på at den slipper kanten, ev. skrap løs kaken med en skarp kniv eller lignende. Hvis det brukes bakepapir i bunnen av formen, blir det lettere å få kaken ut av formen.

Avkjøl kaken på rist.
Hvis man lager rullekake, er det viktig å gjøre den ferdig før den blir kald. Vend kaken varm på et bakepapir strødd med sukker og dra av bakepapiret. Smør på fyll og rull inn. Avkjøl kaken litt stramt innbundet i et bakepapir.