Ingredienser

1 langpanne

  • 500 g smør
  • 500 g sukker
  • 500 g egg  ( 8 stk.)
  • 500 g Regal Siktet Hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • fruktsaft, tørkede frukter eller bær, nøtter.

Rørte kakedeiger

Rørte kakedeiger er deiger hvor man ved hjelp av fett, sukker og mekanisk energi innarbeider en betydelig mengde luft i deigen. Bakepulver tilsettes gjerne i tillegg for heving, men dette er ikke alltid nødvendig. Typiske eksempler på rørte kakedeiger er alle typer formkaker som sjokoladekake, gulrotkake, muffins mv.

Hvordan forberede oppskriften (50 minutter):

Noen oppskrifter er laget som en rørt deig uten røring av fett og sukker. I disse tilfellene er det alltid tilsatt bakepulver for å heve deigen.

Fremgangsmåten kan inndeles i følgende prosesser:

1. Maskinell røring av fett og sukker til en luftig masse. 
Rør smør eller margarin og sukker forholdsvis lenge, til det er hvitt og kremaktig. Skrap ned innimellom om nødvendig.

2. Egg røres langsomt i massen ett av gangen
Tilsett ett og ett egg om gangen og rør det godt inn mellom hver gang. Se til at massen samler seg godt før et nytt egg kommer i.

3. Hvetemel og/eller annen stivelse eller tørre ingredienser vendes forsiktig i den rørte massen.
Tilsett evt. væske, saft etc. til slutt. Bland de tørre ingrediensene (for eksempel kakao, vaniljesukker, bakepulver) og sikt dette sammen. Bland dette forsiktig inn i massen. Bland til slutt i evt. fruktsaft eller melk.  Man kan også ha i tørket frukt, nøtter, sjokoladebiter etc. Vær hele tiden litt forsiktig så ikke luften i massen går ut.

4. Fordeling av massen i en ønsket form.
Ha røren i en smurt form ev. strødd med mel. Bruk gjerne bakepapir hvis formen egner seg. Fordel røren i småformer hvis det er ønskelig (eks. muffins). Hvis man nå vil dekorere kaken med nøtter, mandler, rosiner, perlesukker etc., så dryss dette over rett før kaken går i ovnen.

5. Steking
Stek kaken ved forholdsvis svak varme, 170 – 180° C til kaken er gjennomstekt, Hvor lang tid dette tar avhenger av størrelse, tykkelse og form på kaken. En tynn langpannekake kan være ferdig på 20 - 25 minutter, mens en tykkere formkake i en stor springform kanskje trenger 40 – 45 minutter. Små muffins er antagelig ferdig på ca. 12 – 15 minutter. Tiden og temperaturen avhenger også av hvor tett kaken er.

Et godt hjelpemiddel for å finne ut om kaken er ferdig, kan være å bruke en tynn trepinne og stikke denne ned midt i kaken når den nærmer seg ferdig. Hvis det ikke henger røre fast på pinnen når den trekkes opp av kaken igjen, er den ferdig.

6. Avkjøling
La kaken sette seg litt i formen før den veltes ut, pass på at den slipper kanten, evt. skrap løs kaken med en skarp kniv eller lignende. Hvis det brukes bakepapir i bunnen av formen, blir det lettere å få kaken ut av formen.

Avkjøl kaken på rist.