Ingredienser

En gran eller 40 boller

  • 200 g smør eller margarin
  • 5 dl melk
  • 50 g (i pose) gjør til søte deiger
  • 1 g (2 poser) safran
  • 2 dl sukker eller hvit sirup
  • 900 g (ca. 15 dl) Regal hvetemel
  • 1 ts salt
  • Rosiner og nøtter
  • 1 egg til pensling

Safrangran

Dette er et staselig og morsomt brød som smaker herlig! Perfekt å servere til kaffen i juleselskapet.

Hvordan forberede oppskriften (ca. 2 timer):

  1. Smelt smøret i en kjele.
  2. Tilsett melk og varm opp til fingertemperatur (37°C). Smuldre gjæren i en bolle og hell over deigvesken. Rør til gjæren oppløses.
  3. Pisk om nødvendig safran med 1 ts av sukkeret, rør inn deigvesken.
  4. Tilsett de andre ingrediensene, men sett av 1 dl mel til baking.
  5. Elt deigen til den er glatt, ca. 5 minutter med maskin eller 10 min. for hånd. Tilsett mer mel hvis deigen er kleberig, men den skal være ganske løs. En løs deig gir et bedre brød.
  6. Dekk deigen med et håndkle og la den heve til dobbel størrelse, ca. 40 minutter.
  7. Bake ut granen: Del deigen i to like store deler og kjevle ut. Dryss med hakkede nøtter og finhakkede rosiner. Løft den andre delen forsiktig og plasser den på toppen av den første. Skjær i en trekant.
    Overfør forsiktig til et stekebrett med bakepapir og kutt horisontale hakk langs granen, og la en remse være igjen i midten. Skjær gjerne av en liten bit i bunnen slik at en granbunn dukker opp.
    Snurr «grenene» nedenfra. To runder/svinger på hver gren – snurr fra deg.
  8. Skru ovnen på 220°C.
  9. La deigen heve under et kjøkkenhåndkle i ytterligere 40 min. Pensle med pisket egg og stek midt i ovnen i ca. 15 minutter.
  10. La den avkjøles på rist under et kjøkkenhåndkle.