Ingredienser

2 brød

  • 9 dl (540 g) Regal Siktet Hvetemel
  • 200 g surdeig av rug  
  • 2 dl (120 g) Regal Sammalt Rug Fin
  • 4 dl kaldt vann
  • 10 g gjær
  • 3 dl (140 g) valnøtter 
  • 2 ts salt
  • 15 g hakket appelsinskall
  • 0,5 dl (30 g) brunt sukker

Til formen:

  • 0,25 – 0,5 dl olje

Valnøttbrød

Fantastisk godt valnøttbrød med deilig smak av appelsin.

Hvordan forberede oppskriften (3 timer):

1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett vannet og rør til gjæren er oppløst. Tilsett surdeig av rug, mel, valnøtter, salt, appelsinskall og brunt sukker. Elt deigen på lav hastighet i 8 minutter. Fortsett på høyere hastighet i ytterligere 8 minutter. Smør en stor ildfast form (eller en stor plastbeholder) med olje. Legg i deigen og dekk formen/beholderen med plast.

2. La deigen hvile i en time i romtemperatur.

3. Trykk luften ut av deigen. Brett så deigen sammen som en konvolutt, vend den og pass på at bunnen fremdeles er tilstrekkelig smurt.

La deigen hvile i formen/beholderen i ytterligere 30 minutter.

4. Hell deigen ut på en melet (fullkornsrugmel) overflate. NB! Ikke press ut gassboblene i deigen! Del deigen på midten i to like store emner. Lag runde emner ved å brette deigen mot midten av emnet. Legg kjøkkenhåndklær i bunnen av to boller, og strø på mel. Legg i emnene. Dekk til med rene håndklær eller plast.

5. La emnene heve i 1 time.

6. Ta av kjøkkenhåndklærne og legg de runde emnene over på en bakeplate dekket av bakepapir.

7. Forvarm ovnen til 275 °C.

8. Sett bakeplaten i nederste del av ovnen og skru samtidig varmen ned til ca. 200 °C.

9. Etter 10 minutters baking åpner du ovnsdøren i 5 sekunder for å slippe ut damp. Gjenta etter 20 minutter. Total steketid ca. 30 minutter.