Ingredienser
2 brød
Til formen:
1. Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett vannet og rør til gjæren er oppløst. Tilsett surdeig av rug, mel, valnøtter, salt, appelsinskall og brunt sukker. Elt deigen på lav hastighet i 8 minutter. Fortsett på høyere hastighet i ytterligere 8 minutter. Smør en stor ildfast form (eller en stor plastbeholder) med olje. Legg i deigen og dekk formen/beholderen med plast.
2. La deigen hvile i en time i romtemperatur.
3. Trykk luften ut av deigen. Brett så deigen sammen som en konvolutt, vend den og pass på at bunnen fremdeles er tilstrekkelig smurt.
La deigen hvile i formen/beholderen i ytterligere 30 minutter.
4. Hell deigen ut på en melet (fullkornsrugmel) overflate. NB! Ikke press ut gassboblene i deigen! Del deigen på midten i to like store emner. Lag runde emner ved å brette deigen mot midten av emnet. Legg kjøkkenhåndklær i bunnen av to boller, og strø på mel. Legg i emnene. Dekk til med rene håndklær eller plast.
5. La emnene heve i 1 time.
6. Ta av kjøkkenhåndklærne og legg de runde emnene over på en bakeplate dekket av bakepapir.
7. Forvarm ovnen til 275 °C.
8. Sett bakeplaten i nederste del av ovnen og skru samtidig varmen ned til ca. 200 °C.
9. Etter 10 minutters baking åpner du ovnsdøren i 5 sekunder for å slippe ut damp. Gjenta etter 20 minutter. Total steketid ca. 30 minutter.