Ingredienser

Ca 40 boller eller 4 lengder

  • 150 g romtemperert smør eller margarin (1 ½ flytende)
  • 5 dl melk
  • 50g (1pk) søt gjær
  • 1 dl sukker eller bakesirup
  • ½ ts salt
  • eventuelt 2 ts kardemomme
  • 800 g (ca 1,4 l) Regal hvetemel

Kanelfyll

  • 150 g romtemperert smør eller margarin
  • 1 dl sukker
  • 2 ss kanel

eller Sjokolade- og hasselnøttfyll

  • Bred ut 50 g mykt smør på kjevlet deig
  • Strø på 2 ss sukker bladet med finrevet skall av appelsin
  • Grovriv 100 g mandelmasse og fordel den utover

eller Nutellafyll

  • Fordel 50 g mykt smør og 100 g Nutella på kjevlet deig

Til pensling

  • 1 egg
  • Perlesukker eller hakket mandel

Kanelboller

En klassisk oppskrift på kanelboller. Oppskriften gir 40 små boller, eller fire lengder. Utenom det klassiske kanelfyllet, finner du nedenfor tips til nye alternativer – sjokolade- og hasselnøttfyll, mandelmasse- og appelsinfyll eller Nutellafyll.

Hvordan forberede oppskriften (Ca. 2 timer):

  1. Varm melken til 37 grader
  2. Smuldre gjæren i en bolle (rommer 3-4 l). Hell over melken og rør om. Tilsett smør i biter, sukker eller sirup, salt og eventuelt kardemomme.
  3. Mål opp melet og hell det i blandingen, men spar ½ dl mel til kjevling.
  4. Elt deigen ordentlig, ca. 5 min. med maskin eller 10 min for hånd, til den kjennes smidig.
  5. La deigen heve i ca. 30 min
  6. Kna deigen lett på benken med mel. Del deigen i fire deler. Kjevle ut hver del til en avlang deig.
  7. Rør sammen ingrediensene til den fyllingen du ønsker og smør utover deigen. Rull deigen sammen.
  8. Skjær rullen i 10 deler og legg de på stekeplate med bakepapir. Hev deigen under et kjøkkenhåndkle i ca. 40 min.
  9. Varm ovnen til 225-250 grader. Pensle med egg og stek midt i ovnen i 5-10 min.
  10. La bollene avkjøles på rist før servering.