Ingredienser
2 rugbrød
Strø:
1. Tøm lunken yoghurt, øl, vann og eddik i en bakebolle. Tilsett gjær og rør til den er oppløst. Tilsett de øvrige ingrediensene og elt på langsom hastighet i 5 minutter.
2. La deigen hvile i bakebollen i 30 minutter. Dekk til med kjøkkenhåndkle.
3. Elt deigen på langsom hastighet i 1 minutt etter hviletiden. Form deigen til 2 rugbrød. Fukt hendene før du håndterer deigen så fester den seg ikke så fort på hendene. Legg brødene i to smurte former på 1,5 l og strø eventuelt på sesamfrø/valmuefrø.
4. La brødene etterheve i ca. 60 minutter i romtemperatur dekket av et kjøkkenhåndkle, til brødet står 0,5 cm over kanten på formen. Forvarm ovnen til 250 °C.
5. Sett inn en langpanne i bunnen av ovnen. Når ovnen har nådd 250 °C, setter du brødet inn midt i ovnen. Hell samtidig 0,5 dl varmt vann i langpannen i bunnen av ovnen og lukk ovnsdøren så fort som mulig.
6. Sett ned ovnstemperaturen til 180 °C.
7. Total steketid ca. 60 minutter. Ta brødene ut av formene og avkjøl på rist. Oppbevar brødene i plastposer.