Adventstiden er tiden for julebakst. En av hensiktene med jul er jo å kose seg, ikke bare i selve julen, men også med juleforberedelsene. Det er en gammel tradisjon å fylle kakeboksene med mange sorter julebakst, og gjerne så mye at man har langt utover nyåret… Det er hyggelig å bake til jul, og i mange familier er det en aktivitet man gjør sammen, store og små.

I følge gammel tradisjon blir det ikke ordentlig jul før syv kakeslag er i boks. Det skal være tørre kaker som holder seg lenge, og som du kan ta frem gang etter gang.Det var slik den gang som nå, at man ikke skulle spare på godsakene til jul og det ble derfor benyttet bedre ingredienser og mer av det i det man bakte til julehøytiden, f.eks. rømme og det beste mel man kunne få tak i.

Denne tradisjonen startet for nesten 140 år siden, da den første norske kokeboka kom for salg. I den sto det nemlig at alle husmødre med respekt for seg selv bakte syv kakeslag til jul!

Hvilke sorter julebakst man velger, varierer fra sted til sted, men tradisjonen sier at man skulle ha minst 7 sorter julebakst. Blant de vanligste formene for julebakst er; pepperkakerkakemennpeppernøtter,serinakakerfattigmannsmultringerberlinerkranser,
kokosmakroner (bruk kun pisket eggehvite i oppskriften).

Det er hyggelig å bake til jul, og i mange familier er det en aktivitet man gjør sammen, store og små. Mange av julekakesortene holder seg lenge, noe som var spesielt praktisk før i tiden, da man ikke hadde kjøleskap eller frysere. Barna er spesielt glade i å bake pepperkaker og marsipan, for her gjelder det om å være kreativ og lage fine figurer. 

Våre beste juletips finner du i juleoppskrifter!